Najczęściej używane przyprawy w kuchni

Źródło: sxc.hu

Przyprawy są nieodłącznym elementem niemal każdego dania, pochodzącego z jakiegokolwiek zakątka kuli ziemskiej. To one stanowią siłę nawet prostych potraw, nadając im niepowtarzalny smak i zdecydowany charakter. Charakterystyczna dla kuchni indyjskiej żółta kurkuma, słodki cynamon połączony często z papryką i chili jako wyznaczniki dań tureckich to sztandarowe przykłady powyższej tezy. Prześledźmy najpopularniejsze i najczęściej używane przyprawy. To w nich tkwi sekret wielu, tak chętnie spożywanych przez nas potraw.

BAZYLIA – charakterystyczna roślina klimatu śródziemnomorskiego, kuchni greckiej i włoskiej. Świeża nadaje się jako dodatek do dań z pomidorów, cebuli, zielonego groszku, cukinii i kabaczka, sosu do makaronu, zup, białego sera. Suszonej używa się zwykle do zup ziemniaczanych, jarzynowych, rosołu, gotowanej marchewki i fasolki szparagowej innych.

CHILI – składnik dań tureckich i meksykańskich, świetnie sprawdza się jako dodatek do potraw mięsnych, sosów, flaczków i fasoli oraz marynat. Sproszkowane strączki chili to pieprz cayenne.

CURRY – pod tą wspólną nazwą kryje się mieszanka orientalnych przypraw, która nadaje potrawom charakterystyczny złocisty odcień. Dodaje się ją do potraw orientalnych, jajek, wołowiny, baraniny, wieprzowiny i drobiu, ryb, zup, marchewki, kalafiorów.

CYNAMON – nadaje się do kompotów, dań z jabłek, ananasów i rabarbaru, słodkich grzanek, ryżu na słodko, korzennych ciasteczek i pierników, flaczków, baraniny, indyka, gęsi i kaczki. Cynamon ma przyjemny, słodkawy, korzenny zapach i smak. Jest też chętnie wykorzystywany w kuchni tureckiej.

CZOSNEK – posiada charakterystyczny zapach i smak, jest niezwykle aromatyczny. Zapobiega wirusom, jest pomocny przy zatruciach, ma działanie przeciwalergiczne, dlatego powinniśmy go jeść jak najczęściej. Dodaje się go do baraniny, tłustych pieczeni i wędlin, zup, szpinaku, sałatek i surówek.

JAŁOWIEC – pasuje do mięs: drobiu, wołowiny, baraniny i wieprzowiny, jak również kapusty, bigosu, brukwi, grzybów, także marynowanych, nalewek i piwa.

KARDAMON – dodaje smaku korzennym wypiekom, głównie piernikom i miodownikom, a także kawie, kompotom i sałatkom owocowym. Wspaniały dodatek do kawy.

KURKUMA – jest używana do dań hinduskich, zup, ryżu, białego mięsa i ryb, nadaje potrawom złocisty odcień i delikatny aromat.

LUBCZYK – w medycynie ludowej roślina ta była uznawana za afrodyzjak. Stanowi podstawę przyprawy do zupy – maggi. Służy zwykle do przyprawiania zup, sosów, sałat i sałatek, mięs, drobiu, masła ziołowego i twarożku.