Kacze piersi w pomarańczach

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

2 piersi kacze ze skórką (po ok. 300 g jedna)
2 pomarańcze
1 łyżka smalcu lub oleju
1 łyżka suszonego tymianku
sól
pieprz


Sposób przygotowania:

Myjemy kacze piersi w zimnej wodzie, suszymy mięso papierowym ręcznikiem. Nacinamy pod ukos skórkę ostrym nożem, w odstępach około 1,5 centymetrów. Powinna powstać nam w miarę równa kostka. Sól rozgrzewamy na patelni, dodajemy tymianek i pieprz. Mieszanką nacieramy mięso ze wszystkich stron i odkładamy do lodówki na minimum 0,5 godziny. Na patelni roztapiamy smalec i na dość mocno rozgrzany tłuszcz układamy kacze piersi, tak aby skórka znajdowała się na dole. Obsmażamy mięso przez około 5 minut, do momentu aż skórka stanie się chrupiąca. Następnie smażymy kolejne 3 minuty z drugiej strony. Przekładamy do żaroodpornego naczynia. Wlewamy soku z jednej pomarańczy, przykrywamy, wkładamy do piekarnika na 20 minut. Piekarnik powinien być rozgrzany do 180 stopni.
Drugą pomarańczę okrajamy ze skórki i nożem wycinamy z niej fileciki. Po upieczeniu kaczych piersi wyjmujemy je na deskę i odkładamy na 5 minut. Łyżką wybieramy nadmiar tłuszczu z sosu. Wyrzucamy filety z pomarańczy i odparowujemy. Doprawiamy solą, doprawiamy pieprzem. Piersi kroimy na ukos w plasterki, układamy na talerzu na przemian z pomarańczowymi filetami i polewamy sosem.